Ako si vytvoríte výlet

Okrem databázy výletov, ktoré vytvorili ostatní používatelia PodmeVon.sk si môžete výlet vytvoriť sami. A je jedno, či chcete zaznamenať svoj výlet ako tip pre iných turistov či cykloturistov, alebo si výlet iba plánujete a hľadáte zaujímavé miesta.

Výlet sa vytvára v Mape, viď horné menu. Využiť môžete klasickú mapu Google alebo turistickú či cykloturistickú mapu, mapa sa dá prepínať aj počas plánovania výletu.

Jednoduchý plán si vie vytvoriť každý návštevník PodmeVon.sk, ale len registrovaný a prihlásený používateľ si vie výlet uložiť, doplniť fotografiami, poslať svojim známym alebo zdieľať na sociálnych sieťach.

Výlet vzniká pospájaním zaujímavých bodov (POI) v mape. V databáze PodmeVon.sk sú desiatky tisíc bodov, od rázcestníkov, cez hory, hrady, jazerá až po hotely, reštaurácie či parkoviská a autobusové zastávky. Ďalšie body si môžete pridať aj sami (kliknutím pravým tlačidlom do mapy na miesto, kde má byť bod), pokojne si môžete pridať vlastný dom alebo chatu.

2014-05-19_205435

Pri prvom zobrazení mapy v nej uvidíte kruh. Ten slúži na vymedzenie oblasti, kde chcete robiť výlet. Je to kvôli rýchlosti, ak je zapnutý kruh, body sa načítavajú len v ňom. Bod sa dá presúvať chytením za jeho stred alebo dvojkliknutím kamkoľvek v mape. Bod sa dá zväčšovať/zmenšovať chytením za jeho okraje alebo posuvníkom v dolnom menu napravo. Kruh sa dá aj vypnúť, ale musíte počítať s pomalšími reakciami mapy, ak v nej zobrazíte veľké množstvo bodov naraz.

2014-05-19_201330

Body sa do mapy vkladajú kliknutím na ikonku Vrstvy, v spodnom menu naľavo. Po kliknutí sa vám zobrazí paleta, kde si môžete zvoliť rôzne typy zaujímavých bodov, ktoré chcete zobraziť v mape.

Výlet sa plánuje tak, že doň vkladáte zobrazené body. Dá sa to buď dvojkliknutím na ikonu bodu v mape alebo kliknutím, zobrazením detailu bodu a následne kliknutím na tlačidlo Pridať do výletu. Výlet, na ktorom pracujete, si zobrazíte kliknutím na ikonu v spodnom menu naľavo. Body, ktoré sú vo výlete, sa dajú medzi sebou presúvať, chytením ikonky bodu vo výlete a potiahnutím na miesto, ktoré si vyberiete.

2014-05-19_201510

Nezabudnite sa pred vytváraním výletu prihlásiť! Ak ste prihlásený, nad zoznamom bodov vo výlete máte okienko, kam si vpíšete meno svojho výletu. Nie je povinné, ale uľahčí vám orientáciu, keď budete mať výletov veľa.

2014-05-19_201554

Počas vytvárania výletu sa vám medzi jednotlivými bodmi vytvára hrubá spojnica. Presná trasa výletu sa vypočíta, keď kliknete na ikonu Presná trasa v dolnej časti výletu. Tam si tiež nastavíte, ako sa budete prepravovať medzi bodmi (auto/pešo/bicykel) a či ide o výlet odtiaľ-tam alebo tam a späť či okruh. Ak ste s výletom spokojní, kliknete na tlačidlo Uložiť výlet.

Keď sa výlet uloží v poriadku, zobrazí sa vám o tom hlásenie.

2014-05-19_201714

V tomto momente je výlet uložený a viete sa k nemu dostať vo vašom konte – kliknutím na Moje body, výlety a podujatia v hornom menu. Ocitnete sa v editorovi, kde môžete ďalej pracovať so svojimi bodmi a výletmi. K výletu môžete doplniť fotografie, popis k fotografiám, popis výletu a ďalšie informácie. Ak chcete, aby sa dal výlet zdieľať, v prehľade vašich výletov v administrácii zaškrtnete výlet ako Verejný. Takýto výlet sa už zobrazí medzi výletmi ostatných používateľov PodmeVon.sk.

2014-05-19_2017332014-05-19_2017572014-05-19_2018362014-05-19_201906